thumbnail

Medische keuring

Medische keuring

Een Autobuschauffeur is niet alleen maar verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid maar ook voor die van anderen. Voordat je een vrachtauto mag besturen moet het CBR eerst weten of je wel geschikt hiervoor bent. Hierdoor moet er eerst een medische keuring worden uitgevoerd. Zo moet worden gekeken of je gezondheidsproblemen hebt, of gebruik maakt van medicijnen die het rijgedrag kunnen beïnvloeden.

Waarom moet ik een medische keuring?

Omdat je vele uren onderweg bent en natuurlijk een grote verantwoordelijkheid hebt gelden er strengere regels voor het gebruik kunnen maken van een vrachtauto of autobus. Voordat je überhaupt mag deelnemen aan je praktijkexamen ben je daarom ook verplicht om een medische keuring af te leggen en moet je dit ieder 5 jaar doen om de verkeersveiligheid te garanderen.

Waar letten ze op bij een medische keuring?

Bij een medische keuring wordt gelet op je algemene fysieke gesteldheid, mentale conditie en of je armen en benen goed functioneren, zowel op je wervelkolom. De keuringsarts zal je bloeddruk, je urine en kijkt hoe je zicht is in het verkeer. Deze keuring moet worden uitgevoerd volgens de regeling eisen geschiktheid van het CBR.

Hoe kan ik me medische laten keuren?

De medische keuring wordt gedaan door een Arbo arts. Natuurlijk bij Nu-bustheorie hebben we hier ook een oplossing voor. Iedere Dinsdag hebben we een arbo arts bij ons op locatie. Wil je hier meer informatie over? Bel ons dan snel zodat we jou ook kunnen inplannen. Indien je bij ons de medische keuring laat uitvoeren, hoef je zelf ook geen gezondheidsverklaring aan te vragen bij het CBR. Dit doet de Arbo arts al voor jou.

Let op vergeet je gezondheidsverklaring niet.(digitaal is sneller)

Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms langer dan vier maanden duren. Als u verwacht dat u naar één of meer medisch specialisten moet, adviseren wij u om 5 à 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs uw Gezondheidsverklaring in te dienen. Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een gezondheidsverklaring?

  1. Ga naar cbr.nlen log in via DigiD met SMS of App. Heeft u nog geen DigiD met sms-controle of App? Vraag die dan aan op www.digid.nl.
  2. Kies voor ´Gezondheidsverklaring invullen´. U begint met invullen van uw persoonlijke gegevens, daarna volgen de vragen over uw gezondheid. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Deze kunt u eventueel ook opslaan voor uw eigen administratie. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via DigiD met SMS of App en tot slot betaalt u via iDeal (€37,80).
  3. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.
  4. Vervolgens ontvangt u zo snel mogelijk (maximaal binnen 7 weken) via Mijn CBRformulier(en) voor de bedrijfs- of Arboarts, eventuele verwijzingen naar specialisten en ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen.
  5. Maak een afspraak met een bedrijfs- of Arboarts voor de keuring en waar nodig met de specialist(en).Informeer dan vooraf bij de arts of deze met Zorg Domein werkt. Neem uw bericht(en) met ZD-code(s) en uw identiteitsbewijs mee. Hiermee kunnen de arts en specialist(en) uw documenten digitaal invullen en versturen, dat gaat sneller dan per post. Neem voor de zekerheid ook een printje mee van alle berichten.
  6. De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in.
  7. Stuur alle documenten terug naar het CBR of vraag uw arts om het digitaal via Zorg Domein te doen. U mag deze documenten altijd van tevoren inzien. Vraag om een kopie voor uw eigen administratie.
  8. Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBRontvangt u bericht. De meeste klanten ontvangen dit bericht na 8 tot 15 weken.
  9. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.
  • Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.
WhatsApp chat